Analiza Środowiskowa Żywności i Leków – laboratorium

Kod kursu CHC 023017l
Zajęcia odbywają się we środy w pokojach numer: 3.27 i 2.21 i 1.18 (budynek A-3); trwają od godziny 11.15 do godziny 15.00; na laboratorium obowiązują: okulary, fartuch i dziennik laboratoryjny.

Harmonogram ćwiczeń w semestrze zimowym 2022/2023 pobierz plik w PDF

Instrukcje do poszczególnych ćwiczeń:

1. Analiza suplementów diety – oznaczanie żelaza pobierz plik
2. Analiza ilościowa substancji czynnych w wybranych preparatach farmaceutycznych pobierz plik
3. Oznaczenie zawartości pektyn w marmoladach i dżemach pobierz plik
4. Oznaczanie szczawianów w wybranych używkach pobierz plik
5. Pośrednie oznaczanie chlorków i siarczanów metodą ASA pobierz plik
6. Oznaczanie ortofosforanów rozpuszczonych metoda kolorymetryczna  pobierz plik
7. Zastosowanie metod spektrofotometrycznych do oznaczania witaminy E w zywnosci pobierz plik
8. Analiza cukrów pobierz plik
9. Oznaczanie kofeiny pobierz plik
10. Ocena przydatności tłuszczów do spożycia oraz wyznaczanie liczb tłuszczowych pobierz plik
11. Oznaczanie małych ilości azotanów(III) metodą riwanolową pobierz plik
12. Oznaczanie związków polifenolowych w próbkach pochodzenia roślinnego pobierz plik
13. Oznaczanie Ca, K, Mg i Na w wodach z wykorzystaniem metody OES ze wzbudzeniem w mikroplazmie pobierz plik

Warunki zaliczenia kursu:
1. zaliczenie wszystkich ćwiczeń; oddanie sprawozdań
2. sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia należy oddać w terminie uzgodnionym z Prowadzącym;
3. brak sprawozdania równoznaczny jest z niezaliczeniem ćwiczenia;
4. nieobecność na ćwiczeniach należy odrobić w terminie ustalonym z Prowadzącym ćwiczenie, najpóźniej w ostatnich dwóch tygodniach semestru.